Betekenisvolle bijdrage van revalidatie voor mensen met aanhoudende pijn; een reflexieve thematische analyse. Studie met als doel de betekenisvolle bijdrage van revalidatie voor mensen met aanhoudende pijn te onderzoeken. SWP heeft aan dit onderzoek meegewerkt, o.a. door deelnemers te werven via onze achterban.

Lees het volledige (Engelstalige) artikel

Materiaal en methode
Dertien deelnemers met zelf ervaren verbetering door revalidatie, werden in-depth geïnterviewd. De gegevens werden geanalyseerd met behulp van reflexieve thematische analyse.

Resultaten
De deelnemers bestonden uit drie mannen en tien vrouwen, in de leeftijd van 22-69 jaar, met een pijnduur van 2-30 jaar. Er werden zeven thema’s ontwikkeld: 1) indicatie van negatieve pijn- en zorgervaringen, 2) ondersteunende relatie met zorgprofessionals, 3) pijn dialoog, 4) verbeterd zelfbewustzijn en zelfregulatie, 5) andere kijk op pijn, 6) autonomie en persoonlijke groei en 7) hoop en nieuw perspectief. Integratie van deze thema’s bood een kader voor het begrijpen van de betekenisvolle bijdrage van revalidatie vanuit het perspectief van de participant.

Conclusie
De 7 ontwikkelde thema’s bieden een nieuw conceptueel begrip van hoe pijnrevalidatie herstel kan bevorderen. De thema’s ondersteunen sterk: Gepersonaliseerde zorg, Pijndialoog en Persoonlijke groei, vanuit het perspectief van de revalidant. De ondersteunde therapeutische relatie wordt beschouwd als een cruciale factor voor verbetering.

Relevantie voor patiëntenzorg:

  • Het perspectief van de revalidant kan bijdragen aan betere uitkomsten van pijnrevalidatie.
  • Een verschuiving van een pijngerichte naar een persoonsgerichte aanpak moet overwogen worden.
  • Pijneducatie moet worden herzien in pijndialoog.
  • De kwaliteit van de therapeutische relatie kan worden beschouwd als een cruciale factor voor de effectiviteit van persoonsgerichte zorg en pijndialoog

Tekst bij figuur: De revalidatiedeelnemer navigeert samen met de zorgprofessional over de hobbelige weg naar verbetering. Ze navigeren door negatieve pijn- en zorgervaringen, gaan in dialoog over pijn, ontwikkelen een andere kijk op pijn, ervaren persoonlijke groei en autonomie, en vinden uiteindelijk hoop en een nieuw perspectief aan de horizon. Een sterke therapeutische relatie en verbeterd zelfbewustzijn en zelfregulatie bieden waardevolle ondersteuning tijdens deze uitdagende reis.