Er ligt meer aan de basis van chronische pijn dan enkel lichamelijke factoren, ook emoties zoals angst kunnen pijn versterken. Een beter begrip van die kennis bij zorgverleners leidt daarom tot een verbetering van het welzijn van de patiënt. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de onderzoeksgroep Pain In Motion van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De nood is hoog, klinkt het. Veel mensen in de samenleving hebben last van chronische pijn. Zorgverleners hebben echter te vaak enkel oog voor de lichamelijke oorzaken van pijn, stellen de onderzoekers. Het gevolg is dat pijnmedicatie (te) vlot wordt voorgeschreven. Maar volgens Pain In Motion is die benadering niet in het voordeel van de patiënt.

“Patiënten met pijn zonder duidelijke oorzaak ondergaan vaak steeds meer scans die niets opleveren. Hun arts zegt dan dat ze fysiek gezond zijn. Dat is frustrerend en hun klachten zijn wel reëel”, zegt onderzoeker Wouter Munneke. Uit eerder onderzoek blijkt dat pijn ook verbonden kan zijn aan angst, maar ook met onbegrip van familie en de werkomgeving. “Patiënten schieten thuis, op het werk of in sociale relaties tekort. Dat leidt tot meer pijn”, legt Munneke uit.

Speciale opleiding

Om zorgverleners meer inzicht te geven in de psychische en sociale factoren van pijn, ontwikkelden de onderzoekers een speciale opleiding in samenwerking met de FOD Volksgezondheid. Die onderwezen ze aan 500 zorgverleners in Antwerpen, Gent, Brussel, Namen en Luik. Uit onderzoek blijkt dat de zorgverleners nadien een beter begrip hebben van pijn en minder vaak medicatie voorschrijven. Het welzijn van de patiënten zou erop vooruitgaan. Zo zouden ze ook minder vaak op doktersadvies thuiszitten.

“Patiënten krijgen opnieuw zelf de regie in handen dankzij deze methode”, zegt Munneke. Zorgverleners krijgen via de speciale cursus handvatten aangereikt om hun patiënten te leren omgaan met pijn. Pain In Motion stelt ook trainingsmateriaal voor geïnteresseerde zorgverleners gratis ter beschikking.

Bron: https://www.bruzz.be/actua/gezondheid/beter-begrip-van-pijn-verhoogt-welzijn-patient-stelt-studie-vub-2024-07-05