Recente ontwikkelingen in de EU zijn van cruciaal belang voor het partnerschap voor de maatschappelijke impact van pijn. Van nieuwe gezondheidsinitiatieven tot essentiële updates van de wetgeving, is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van pijnbestrijding en gezondheidszorg, aldus het Societal Impact of Pain (SIP)-platform in haar Nieuwsbrief 2024:
Societal Impact of Pain
Het Societal Impact of Pain (SIP)-platform is een multi-stakeholderpartnerschap onder leiding van de Europese Pijnfederatie EFIC en Pain Alliance Europe (PAE), dat tot doel heeft het bewustzijn van pijn te vergroten en het pijnbeleid te veranderen. Het platform biedt mogelijkheden voor discussie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, belangengroepen voor pijn, politici, zorgverzekeraars, vertegenwoordigers van gezondheidsautoriteiten, regelgevers en budgethouders. Het wetenschappelijk kader van het SIP-platform valt onder de verantwoordelijkheid van EFIC en de strategische richting van het project wordt door beide partners bepaald.
SIP Nieuwsbrief najaar 2024
Recente ontwikkelingen in de EU zijn van cruciaal belang voor het partnerschap voor de maatschappelijke impact van pijn. Van nieuwe gezondheidsinitiatieven tot essentiële updates van de wetgeving, is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van pijnbestrijding en gezondheidszorg. Een van de sleutelmomenten dit jaar was de publicatie van de politieke beleidslijnen 2024-2029 door Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. De richtlijnen benadrukten de noodzaak om de veerkracht van de gezondheidszorgstelsels te vergroten, waarbij de term pijnstillers direct werd genoemd – een belangrijke mijlpaal voor de pijngemeenschap.
Uitgangspunten voor 2025
Hoewel de onlangs gepubliceerde missiebrief van de nieuwe commissaris voor Volksgezondheid pijn niet expliciet noemde, benadrukte het niettemin de noodzaak van robuuste gezondheidszorgstelsels en preventieve gezondheidssystemen. Niettemin werd de nadruk gelegd op de noodzaak van robuuste gezondheidszorgstelsels en preventieve gezondheidsstrategieën. SIP zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat pijn voorop blijft staan in deze essentiële beleidsdiscussies. Daarnaast werd ook verwezen naar de definitieve uitvoering van de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS) en de nieuwe wereldwijde plannen over geestelijke gezondheid en niet-overdraagbare ziekten. Dit zijn uitgangspunten voor het werk van SIP in 2025.
The Burden of Pain: A Book of Evidence
Inmiddels zijn ook de vertalingen van The Burden of Pain: A Book of Evidence gereed. Deze SIP-publicatie, nu beschikbaar in acht Europese talen, biedt belangrijke inzichten in de aard van pijn, met de nadruk op de ervaringen van patiënten. Daarnaast is er de maatschappelijke impact van pijn voor de levering van pijnzorg. Dit kader schetst bruikbare strategieën om de pijnbestrijding voor de patiënt in heel Europa te verbeteren.
Erkenning van pijn als maatschappelijk probleem
Oktober was een bijzonder bewogen maand voor SIP. Op 16 oktober hield SIP een multistakeholder beleidsevenement met de titel ‘Pijnbehandeling, -beheer en -preventie – Biedt Europa voldoende toegang?’ Het evenement vond plaats in de ‘Fondation Universitaire’ in Brussel en bracht beleidsmakers, zorgprofessionals en patiënten samen om de belangrijkste uitdagingen in de pijnzorg in heel Europa aan te pakken. Voortbouwend op het moment van de Europese pijnbewustmakingsdag van dit jaar, blijft SIP pleiten voor een betere toegang tot behandeling en middelen voor chronische pijnpatiënten en voor betere toegang tot behandeling, een sterker gezondheidsbeleid en een grotere erkenning van pijn als een maatschappelijk probleem.