Meer dan 5,3 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Voor die mensen zijn onderzoekers van de Universiteit van Maastricht aan de slag gegaan. Samen hebben zij de Ziektelastmeter gemaakt. Zo zien mensen met een chronische aandoening hun klachten overzichtelijk terug. Samen met de arts bespreken ze de klachten en de aanpak ervan.

Wat is de Ziektelastmeter?

Onno van Schayck is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Hij beschrijft de Ziektelastmeter als: “een instrument dat mensen met een chronische ziekte helpt om de last als gevolg van aandoening te visualiseren.” Het helpt mensen met een chronische aandoening dus om hun klachten overzichtelijk te maken. De resultaten van de Ziektelastmeter bespreek je in het spreekuur met je behandelend arts. Voor nu is de meter vooral voor mensen met COPD. Maar de onderzoekers zijn hard aan het werk om het ook voor anderen te maken. Zoals mensen met astma, diabetes, hartfalen en artrose.

 

Hoe het werkt

Voorafgaand aan een bezoek met de arts vul je een vragenlijst in. De vragen gaan over klachten die je ervaart. Tijdens het bezoek bespreek je de antwoorden met de arts. Aan de hand van ballonnen zie je jouw antwoorden per categorie. Een groene ballon betekent dat het goed gaat in die categorie. Een rode ballon betekent dat het  minder goed gaat in die categorie. Als je klikt op een ballon zie je een advies. Samen met de arts bespreek je  dat advies en stel je een persoonlijk doel vast op dit punt.

Bij een tweede bezoek zijn sommige ballonnen grijs. Dat zijn ballonnen die je de vorige keer hebt aangeklikt. Als je op een grijze ballon klikt, zie je of je verbetering ziet in die categorie. Ook dit bespreek je samen met de arts.

 

Het doel van de Ziektelastmeter

Waarom is het fijn om de Ziektelastmeter te gebruiken? Ten eerste helpt het om jouw klachten duidelijk vast te stellen. Dit geeft meer inzicht voor jou en de behandelend arts. Ten tweede helpt de meter om doelen te stellen. Bijvoorbeeld aan de hand van de ballonnen. Het is erg belangrijk dat die doelen concreet zijn. Zo kan je ze het beste toepassen in je dagelijks leven.

 

Online begeleiding

Het is vaak lastig om de opgestelde doelen vol te houden. Daarom is het fijn als mensen met een aandoening begeleiding krijgen. De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht zijn daarom bezig met een E-supporter. Dat is een online vorm van begeleiding, een soort coach. Die kan zien wat jouw doelen zijn en jou helpen om die te behalen. Dit kan door reminders of positieve boodschappen te sturen.

 

Toekomst met de Ziektelastmeter

De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht willen nog meer bereiken. Hun doel is om over een aantal jaar een Ziektelastmeter te hebben voor 95% van alle chronische aandoeningen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig en zo veel mogelijk ziekenhuizen die meewerken. Onno vertelt: “Ik ben positief, maar we zijn er nog niet.”

 

Bron: Ziektelastmeter helpt chronische patiënten bij leefstijlaanpassing