Afronding van het onderzoek: ‘Aandacht voor zingeving bij mensen met chronische pijn door fysiotherapeuten en ergotherapeuten.’

Zingeving gaat over wat van waarde of betekenis is in het leven of wat de bedoeling is van het leven. Dat raakt volgens veel ergotherapeuten en fysiotherapeuten aan de kern van hun beroep. Uit onderzoek bleek dat veel mensen met chronische pijn zich onvoldoende gehoord en begrepen voelen en graag meer aandacht willen voor zingeving. Nog niet bekend was wat ondersteuning bij zingeving voor hen betekent. Ook wat ergotherapeuten en fysiotherapeuten kunnen doen om aandacht te hebben voor zingeving bij mensen met chronische pijn, was nog niet onderzocht.

Onder andere deze vragen zijn beantwoord in een onderzoek dat recent is afgerond door Lena Wever en Lennard Voogt (Kenniscentrum Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam) in samenwerking met de @Kenniswerkplaats Zingeving van de Universiteit voor Humanistiek. Ergotherapie Nederland, het KNGF Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, PA!N (Pijnpatiënten naar één stem) en Rijndam waren betrokken als consortiumpartners.

Het onderzoek bestond uit een systematisch onderzoek van wetenschappelijke literatuur en grijze literatuur zoals beroeps- en competentieprofielen. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met sleutelfiguren uit ergotherapie en fysiotherapie en is eigen empirisch onderzoek gedaan. Het empirische gedeelte bestond uit interviews met mensen met chronische pijn, focusgroepen met ergotherapeuten en fysiotherapeuten en vragenlijstonderzoek onder zowel professionals als mensen met pijn.

De resultaten uit het onderzoek zijn recent gepubliceerd op https://lnkd.in/e9cwNT9W.
Op deze website vind je:
–         De Kennissynthese waarin alle resultaten van het onderzoek zijn verwerkt, en
–         Twee infographics met een beknopte samenvatting, één voor professionals en één voor mensen met pijn. De laatste kun je bijvoorbeeld ook delen met je cliënten.
–         Informatie uit andere domeinen die ook onderzoek hebben gedaan naar aandacht voor zingeving.